top of page
Søk
  • trondelaghestespor

Hvordan trener man når man skal bli best?

I dag forteller Sandra Haugen om sine treningsrutiner!


"Jeg heter Sandra Haugen og er 16 år. Familien min og jeg har drevet aktivt med hester hele livet. Jeg er internasjonal junior sprangrytter, og for øyeblikket har vi 2 spranghester, to hester i trening og to pensjonister som hører til familien.


Med pappa som tidligere galopptrener, har vi eksperthjelp på trening av hestene. Pulsmåler og blodprøver er en viktig faktor for å kunne optimalisere treningen til hver enkelt hest.


Vi har en ukesplanlegger som henger på salrommet, der fører vi inn hva hestene gjør hver dag. Vi fører også inn hvis hestene skal på stevne eller lignede, på denne måten kan vi på en oversiktlig måte preppe og legge treningen tilrettelagt for å få maksimale prestasjoner. Tavlen ser aldri lik ut, både i forhold til hver enkelt hest eller fra uke til uke.


For pensjonistene (Alpino fullblods på 22) og David (Shettis på 20) går det mest i mosjonering. De brukes, men ikke på samme måte som de andre hestene. Isteden får de masse kos og stell, og ikke minst mange koseturer! Vi følger med på hvordan de ser ut i kroppene, at de ikke mister noe eller legger på seg for mye. Vi tilrettelegger for å kunne beholde de lengst mulig.


Quarterback er en 9 år gammel fullblodshest som vi har hatt i trening siden han var åring. Han brukes enda i løp, så treningen er mye i bakker og på tur. Det fokuseres på kondisjon for at han skal kunne løpe fortest mulig. Han går også et par ganger på bakken i uken, for å holde kroppen smidig! Endrina er en PRE-hest i trening. Hun er under opptrening etter en rolig periode, hvor vi har prøvd å sette føll på henne."


Sandra forteller så om spranghestene deres!

"Spranghestene våre er Kwickly forever (bamse) på 5år og Caretino Blue (tiko) på 13år. De har veldig ulike treningsplaner i forhold til det man kanskje kan se for seg.


Bamse er en stor hest, og det man kaller en av de «tunge» typene. Han er mye ute og galopperer på tur for å bli lettere i kroppen. Siden han bare er 5 år, så er bakke-arbeidet også viktig for at han skal kunne utvikle seg på sprangbanen.


Bom-arbeid er også en faktor som er viktig for han. Han er en sensitiv type, så vi legger mye arbeid i øvelser som får han til å slappe av og føle seg selvsikker på det han gjør. Øvelsene trenger ikke være så kompliserte, det kan være bommer strødd rundt på ridebanen, og bare det at han skal kunne få oppgaver uten å måtte få prestasjonsangst.


En annen øvelse er lange linjer med 2 bommer og variere på å ri et steg mindre, deretter to steg tilbake. Dette er for å få han lydig, og noe han skal gjøre uten å spenne seg. Når det kommer til sprangtrening, går bamse mye stuss og linjer for å bli kvikkere.


En uke for bamse KAN se ut slikt som dette:

Mandag- galopptur Tirsdag- løsgjørende dressur Onsdag- sprangtrening Torsdag- lonsje Fredag- bommarbeid Lørdag- galopptur Søndag- fri


Tiko er satningshesten min, og er en sær type. Han konkurrerer høye klasser, og for han fokuserer vi på å holde han best mulig, lengst mulig.


I motsetning til bamse, så trenger ikke Tiko denne mengdetreningen av bakkearbeid. Han holdes i gang med kondisjonstrening på tur, han er den typen som ikke er den største fan av ridehus og dressur, og blir rett å slett lei. For min del, trenger ikke Tiko se ut som en million under bakkearbeid, så lenge han er lydig og smidig nok til å få best mulige prestasjoner inne på arenaen.


Jeg har den troen at hver enkelt hest har sine preferanser, og for å kunne få mest mulig ut av de, må man spille på lag med dem og tilrettelegge for hva hestene syntes er best! Tiko hopper sjeldent, til vanlig drøyer vi den så lenge vi kan. Aldri særlig høye hinder, kun for å dobbeltsjekke at alt er på plass før et stevne. Hesten kan å hoppe hinder, så prepping med stuss og serier er heller fokuset.


En treningsuke for Tiko KAN se slik ut:

Mandag- galopptur Tirsdag- travtur Onsdag- sprangtrening Torsdag- lonsje Fredag- løsgjørende Lørdag- galopptur Søndag- fri"


Hvordan ser treningsuken ut for din hest?30 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Invitasjon NM Fjordhest 03-07.07 Resultat / Startlister Equipe Ryttermelding NM Fjordhest Info NM Fjordhest D/L-stevne Sprang 30.06 - 02.07.2023 Startlister Equipe L D-stevne Sprang 24-26.06.2023 St

bottom of page