Søk
  • trondelaghestespor

Kan en holde sportshester på utegang?

Tone Liabø har to uteganger på sin stall hvor både unge og voksne hester får utfolde seg. Hun startet med utegang høsten 2017, og har gjort seg flere nyttige erfaringer om hvordan en får utegangen til å fungere.


Viktige faktorer for en vellykket utegang er:

-Lær deg å se hvem som kan gå sammen i flokk, hvem som bør deles opp, og hvem som bør komme på boks om natten

-Isfritt vann ved bruk av for eksempel termobar, vannkar som holder vannet temperert til tross for mange minusgrader gjennom hele vinteren

-Fôrhekk med tak og nok fôringsstasjoner

-Flere små eller et stort leskur i stort nok areal til at alle hestene kan slappe av samtidig. Samtlige leskur med to utganger for å unngå konflikter

-Variert underlag utendørs: stein, sand, hord, skog, ulendt terreng etc.


-Tørt underlag i leskur: sagflis, bark. halm og/eller torv.

-"Møkkfri sone" = områder i utegangen som møkkes daglig.


Tone ser mange fordeler ved å ha hestene på utegang. "De er gladere, friskere og sunnere på mange måter, da de får bevege seg så mye de vil, og spiser det de trenger – i alle fall sportshestene. De kan fint ha en ridefri dag, uten å bli stiv i kroppen, samme med en hvileperiode over lengre tid – taper seg ikke like fort som når de står på boks siden de likevel er i aktivitet.


Vi ser tydelig at de liker å ta seg turer inn i skogen, og leker seg sammen om de har mye energi. De lærer seg å kommunisere med hverandre, og får sosialisere seg. Det er likevel viktig å se at alle får hvile nok, spesielt avlshoppene og de som brukes i sporten.


Før reisestevner hender det at vi lar de hvile inne på natten, før avreise. Før vanlige stevner hjemme i Trøndelag, står de ute som vanlig og er likevel opplagt til stevne. Det gjelder å endre minst mulig i rutinene rett før konkurranser, til tross for utegang."


Har du hatt hest på utegang før?9 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Sommerstevnet 2021

Dressur 19-20/06. Sprang D-stevne del 1 26-28/06. Sprang L-stevne 02-04/07. Sprang D-stevne del 2 02-04/07. Info stevneinvitasjon klasser dokumenter.

Informasjon til hestehoven

Vi ber alle sammen som har tenkt å starte Hestehoven om å lese vedlagt informasjon i forkant av stevnet!

Saksliste til årsmøte

Her ligger saksliste til årsmøte (torsdag 25. mars klokken 18.00)